Jordemoder Edith Mihura

Din private jordemoder i Helsingør og Nordsjælland


... Omfavn hvile og restitution:
    Et af de mest afgørende aspekter af healing efter fødslen er at give sig selv rigelig tid til at hvile og komme sig. Kroppen gennemgår betydelige forandringer under graviditet og fødsel, og tilstrækkelig hvile er afgørende for helingsprocessen. Forældre bør prioritere søvn, når det er muligt, lur, når barnet sover, og få hjælp fra partnere, familiemedlemmer eller venner til at deles omsorgsansvaret, såfremt behov. It takes a village. Smid dig selv i "barselskarantæne", 40 dage med fuld fokus på amning (såfremt dette vælges) og prioriteret egenomsorg. En anden huskeregel er; 7 dage i sengen. 7 dage på sengen/værelset. 7 dage rundt om sengen/i huset. 7 Dage udenfor huset (ej udenfor matriklen), først herefter begynde at bevæge sig udenfor matriklen. Dette støtter egenomsorg samt prioriterer fokus mod tilknytning og energi indad der hvor den er vigtig, frem for udadtil. I de lande hvor "barselskarantæne" er en ting, støtter nærmiljø op med at lave mad, levere det på dørtrin og serverer næring og omsorg, og modsat ikke være til besvær eller fjerne fokus. Noget vi efter min mening godt kunne være bedre til i Danmark.
 
Giv din krop næring:
    Ernæring spiller en afgørende rolle i restitution efter fødslen. At spise en velafbalanceret kost rig på frugt, grøntsager, magre proteiner og fuldkorn kan genopbygge essentielle næringsstoffer, der går tabt under fødslen og understøtte helingen. Derudover er det vigtigt at holde sig hydreret for ammende forældre. Overvej at tilberede næringsrige måltider og snacks på forhånd for at lette byrden med at forberede måltider i postpartum-perioden. Spis jernholdigt og/eller fortsæt med at tage jerntilskud. I forbindelse med fødslen bløder den fødende, og derfor kan ekstra tilskud støtte mod hurtigere healing.
   
Øv dig selvpleje:
    Selvomsorg er ikke en luksus, men en nødvendighed, især for nybagte forældre. Afsæt tid hver dag til at deltage i aktiviteter, der fremmer afslapning og velvære, uanset om det er at tage et beroligende bad, dyrke blid yoga eller nyde en stille stund med en kop te. Prioriter egenomsorgsaktiviteter, der giver genlyd hos dig og giver en følelse af foryngelse. Dog skal disse ikke føles påtvungne og energikrævende. Der skal være balance i tingene. HAr du fx. en svær opstart i forældreskabet, giver det derfor ikke meget mening at dyrke yoga 1 time om dagen. Her kan blot en kop te udenfor i haven 15 min. være det som får dig til at grounde med dig selv og fylder dine depoter op. Find ind til det som nærer dig, og ikke hvad andre projekterer over på dig via fx. instagram mfl. Føles det som et projekt, er det ikke den rette selvpleje for dig.
 
Søg support:
    At navigere i tiden efter fødslen kan til tider føles overvældende, og det er vigtigt at række ud efter støtte, når det er nødvendigt. Stol på din partner, familiemedlemmer eller venner for følelsesmæssig støtte, praktisk hjælp og opmuntring. Det er vigtigt med gennemsigtighed. Sig højt, når noget er svært. Du er ikke den eneste der har det sådan. Overvej at melde dig ind i en ny mødregruppe eller søge vejledning hos en sundhedsplejerske eller amningskonsulent, hvis du støder på udfordringer med amning eller tilpasning til forældreskabet. Vid at pointen med en mædregruppe ikke er, at kunne bage de sundeste, flotteste boller.. tværtimod er det magiske i en mødregruppe, rummet, hvor ligeværdig og genkendelig spejling er mulig, såfremt ærlighed/gennemsigtighed er prioriteret, frem for overflade. Det er min erfaring, at det ofte blot kræver at der er én der er modig og ærlig først. Derfra kand er ske den smukkeste magi.
   
Ær dine følelser:
    Fødselsperioden kan være ledsaget af en rutschebane af følelser, lige fra glæde og opstemthed til angst og tristhed. Det er normalt at opleve en bred vifte af følelser i løbet af denne tid, og det er vigtigt at ære og anerkende dem. Tillad dig selv at udtrykke dine følelser åbent og søg professionel hjælp, hvis du kæmper med fødselsdepression eller angst. Vid at dine nærmeste omkring dig kender dig, afstem med disse, at såfremt de oplever noget de bliver bekymrede for, at de skal turde handle før, end for sent. I kærlig intension. Vid at der er ca. lige så mange fødslespartnere som lider af efterfødselsdepressioner som fødende forældre. De bliver dog ofte glemt eller tilsidesat. Derfor har du som den fødende forældre ligeledes et kæræigt ansvar for at italesætte bekymring såfremt du oplever depressionstegn hos din fødselspartner. I kærlig intension.
 
Kom trygt i gang med træning:
    Selvom det er vigtigt at hvile og komme sig efter fødslen, kan skånsom træning fremme fysisk healing og øge humør og energiniveauer. Start langsomt med aktiviteter med lav effekt såsom gang, bækkenbundsøvelser eller postnatal pilates/yoga, og øg gradvist intensiteten, efterhånden som du føler dig klar. Lyt til din krop og prioriter øvelser, der føles behagelige og underholdende. I pilateshuset hvor jeg har kliniklokaler samt fagligt samarbejde med, tilbydes både gravidpilates, hjemmetræning, online-gravid-pilates samt efterfødselspilates. Her er træningen med individuelt fokus og sammensat netop for at yde tryg støtte mod styrke og healing. At gøre det på disse lukkede hold, giver endnu en arena at deles om og kunne spoejle sig i andre ligeværdigt. Noget jeg anbefaler alle som har mulighed og energi til dette.
 
Vær tålmodig og venlig mod dig selv:
    Husk frem for alt at være tålmodig og venlig over for dig selv under fødselsrejsen. Healing efter fødslen er en gradvis proces, og det er normalt at opleve tilbageslag og udfordringer undervejs, netop fordi livet tager en ny drejning man skal følge. Fejr dine præstationer, uanset hvor små, og stol på din krops medfødte evne til at helbrede og tilpasse sig.

Healing efter fødslen er en mangefacetteret rejse, der kræver tålmodighed, egenomsorg og støtte. Ved at prioritere hvile, næring, egenomsorg, søge støtte, ære dine følelser, inkorporere blid relevant motion med guidening fra relevante fagpersoner og øve tålmodighed og venlighed over for dig selv, kan du navigere efter fødslen med langt større lethed og modstandskraft. Husk, at enhver forælders rejse er unik, og det er vigtigt at lytte til sin egen krop og intuition, når du går i gang med denne transformerende oplevelse.
 
Kh Edith
 


FIND MIG HER

Book mig til udkørsel lokalt og i hele Nordsjælland.

Kliniklokaler i Pilateshuset Helsingør; Hovedvagtstræde 1, 3000 Helsingør.

E-mail: edith.mihura1@gmail.com
Instagram: @jordemoderedithmihura
Favebook: @jordemoderedithmihura

Booking direkte via DETTE LINK


Hjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk